top of page

Architectuurontwerp 3 - 2013

DOK Werfplek voor verpozing Oude dokken Gent
Stedenbouw, architectuur en landschap
 
As van publieke functies
​
herbestemming van bestaande loodsen
 

De site met de oude betoncentrale aan de Oude Dokken te Gent heeft erg specifieke kenmerken die vragen om een specifiek ontwerp. De bedoeling: ontwerp een ontmoetings- en werkplek voor de organisatie DOK, met inforuimte, tentoonstellingsruimtes, artistiek hotel, atelierruimte en een kleine concertzaal. Vele pogingen bleken tevergeefs tot Dominique en ikzelf, enkele weken na de paasvakantie, eindelijk een sterk spoor op het oog waren. Het project diende op stedenbouwkundige schaal steek te houden passend in het vooropgestelde OMA-plan. Dit linkte beide stadsdelen opnieuw aan elkaar, en bovendien was een sterke gerichtheid naar het water. De spie van industrie leek ons een vreemde eend in de bijt, waardoor deze ook vervangen werd door woongebied. De volledig as vanaf het water tot aan de Afrikalaan werd een ontmoetingsplek voor jong en oud, opgeladen door tal van activiteiten. Bovendien is het huidige ontwerp sterk gelinkt aan de geschiedenis van de plek. De doordachte inplanting van een dichtbegroeid bos maakt een subtiele indeling in zones.

​

De vele sitebezoeken toonden de slechte bouwfysische toestand binnen de loodsen. De bedrijven die er nu in werkten, plaatsten thermische boxen onder de oude structuren. We opteerden ervoor de loodsen te strippen, en enkel de authentieke structuur in te zetten als ruimtelijke beleving. Daar waar ze niet meer oorspronkelijk was, zagen we de mogelijkheid onze polyvalente ruimte (concertzaal) als thermische box in te plaatsen. Rondom die houten box doen de loodsmuren dienst als heuse graffitti-wall. Het gedeelte naar de Afrikalaan werd wel behouden, hier konden ateliers in gevestigd worden. Licht wordt er binnengetrokken via een logisch geïntegreerde binnenpatio. Ernaast is het jeugdlokaal gevestigd, gelinkt aan een semipublieke buitenruimte omsloten door het dicht aangeplante bos. In de overige ruimtes binnen de loods-structuur voorzien we de mogelijkheid om stadstuintjes aan te planten tussen de betonstroken, maar niets is bindend.

​

De betoncentrale is voor ons de symbolische kern van DOK. Hier kunnen mensen informatie bekomen over DOK’s geschiedenis, geplande activiteiten, en wat met de toekomst. Onderaan start een wandeling doorheen het gebouw met afwisselende ruimtebeleving: onderaan eerder gesloten met specifieke zichten en een panoramazicht vanuit het eerste niveau. Hieruit vertrekt een sculpturale trap die toegang heeft tot de verschillende silo’s en het bovenste niveau.

​

Centraal in de strook doet zich de grootste transformatie voor. Een loods wordt er op palen geplaatst, typologisch lijkt het dak van de oude loodsen een nieuwe plek gevonden te hebben. Toch vormt deze loods geen barrière binnen de strook: rondom heen worden de kamers gepositioneerd. Binnenin is een spelruimte die ook gelinkt is aan het gezellige wintercafé onderaan. Tijdens de zomer wordt dit café volledig opengesteld en is het plein het centrum van alle activiteiten.

​

In samenwerking met Dominique Girolami

​

bottom of page